Bokcirkeln blai-blai

måndag 5 mars 2007

Mars 2007 - Gustaf Fröding och kärleken av Johan Cullberg

Ikväll diskuterades boken om Gustaf Fröding. Vi hade lite olika åsikter om såväl Cullberg som Fröding och ganska skilda läsupplevelser (Åsa sträckläste dagen innan mötet, Anders hade tröttnat efter ungefär en tredjedel, Dag hade läst boken på semester i Jordanien och Kajsa, slutligen, kunde inte låta bli att ideligen jämföra med ett par andra Cullbergböcker). Det fanns helt klart mycket att prata om... /Kajsa Eftersom faktiskt omdömena kring denna bok var riktigt positiva bestämde sig undertecknad för att ge den ett nytt försök. Och visst finns här en hel del som är spännande och intressant. Framförallt om man är intresserad av psykiska sjukdomar eller bakgrunden till Frödings författarskap. Samtidigt kan inte jag låta bli att tycka att boken borde heta något annat. Typ "Gustaf Fröding och alla kvinnorna som ställde upp" eller nåt i den stilen. Man kan också undra vad som hade hänt med hans skaldekonst om han hade varit obemedlad. Killen verkade ju hela tiden få loss diverse arv och var ekonomin usel fanns det alltid någon som ställde upp med pengar. Ganska bortskämd suput, med grym talang för att få saker att vackert rimma. /Anders Föreslagen av Frida, tema "livskriser", andra böcker som föreslogs och förlorade omröstningen: Finns det liv på Mars? : en vuxendomsbok, av Inger Edelfelt The year of magical thinking, av Joan Didion

Februari 2007 - Livläkarens besök av Per Olov Enquist

För en gång skull var vi nog faktiskt alla eniga: Det här är en riktigt bra bok. Mycket välskriven, spännande, med ett väldigt intressant historiskt tema. Samtidigt kunde vi inte låta bli att krydda diskussionen med nedvärderande omdömen som "kostymfilm" och "tantsnusk för 40-talist-gubbar". Åsa kunde konstatera att det här verkligen var en bok skriven med en viss generation i åtanke. Frida störde sig en smula på att PeO använt sig av en del ålderdomliga ord för att få det hela att verka en smula mer 1700-tal.
Diskussionen kom också att handla en hel del om makt och sex. "Tog man bort det erotiska försvann halva boken", sa någon. Vilket undertecknad tycker vore synd, eftersom just sex var en viktig ingrediens i maktspelet.
I diskussionen drogs det också paralleller till filmerna Marie Antoinette och Last king of Scotland. Och så konstaterade vi att: "Something is rotten in the state of Denmark", och snöade in på allt mellan kravallerna i Köpenhamn, till prinsessan Alexandra som blivit av med sin prinsesstiteln när hon gifte sig med ljudteknikern Jörgensen.

/Anders


Föreslagen av Anders, tema: "Böcker som folk rekommenderat, men som aldrig lästs".
Andra böcker som föreslogs och förlorade omröstningen
Aprilhäxan, av Majgull Axelsson
Brick Lane, av Monica Ali